- Japan heeft een structureel exportoverschot en dat zorgt ervoor dat het land een enorme berg aan reserves van buitenlands valuta heeft van omgerekend zo’n 1.200 miljard euro.
- De nieuwe minister van Financiën Shunichi Suzuki heeft aangegeven dat duurzaamheid een belangrijker rol gaat spelen bij het herinvesteren van de valutareserves.
- Valuta-expert Joost Derks signaleert dat dit op termijn gevolgen kan krijgen voor de valutamarkt.
ANALYSE – Elk land importeert en exporteert goederen en diensten. Bij landen waar de uitvoerwaarde hoger ligt dan de invoerwaarde, stromen de vreemde valuta’s binnen. Een goed voorbeeld is Japan.
Het land heeft elke maand een gemiddeld overschot op de lopende rekening van omgerekend grofweg 10 miljard euro. De totale waarde van de vreemde valutareserve is al opgelopen tot omgerekend meer dan 1.200 miljard euro. En voor dat enorme bedrag heeft het land een nieuwe bestemming gevonden.
Het is gebruikelijk dat landen met hoge vreemde valutareserves die deels beleggen in activa, zoals staatsobligaties en bedrijfsleningen.
Minister van Financiën Shunichi Suzuki wil de reserves stapsgewijs in onder meer groene obligaties investeren. Dat zijn leningen waarvan de inkomsten gebruikt worden voor duurzame projecten, zoals de aanleg van windmolenparken en zonnevelden.
Duurzame koerswijziging Japan raakt valutawereld
De duurzame koerswijziging komt op een opvallend moment. De komende weken gaat namelijk veel aandacht uit naar klimaattop COP26 die op 31 oktober in Glasgow begint. Waar een decennium geleden vooral milieuactivisten warm liepen voor dit soort bijeenkomsten, kijkt nu ook de financiële wereld vol interesse mee.
Klimaatverandering en -wetgeving heeft namelijk een steeds grotere impact op de bedrijfswinsten: van olieproducten tot fabrikanten van windmolens en zonnepanelen. Een nieuwe trend is dat duurzaamheid ook een grotere rol speelt binnen de valutawereld.
Afgelopen week werd bekend dat Japan bij de wijze waarop het de vreemde valutareserves investeert rekening gaat houden met factoren op het vlak van mens, milieu en maatschappij.
Japan heeft na China veruit de grootste vreemde valutareserves ter wereld. Het enorme bedrag dat het land op duurzame wijze investeert zorgt er bovendien voor dat het plan alle eerdere initiatieven in de schaduw zet.
Zakenbanken hebben de afgelopen jaren al wat proeven gedaan op het raakvlak van duurzaamheid en valuta’s. Bijvoorbeeld door bij het afsluiten van valutacontracten bedrijven korting te geven als ze bepaalde duurzame doelen halen, zoals het verlagen van de CO2-uitstoot. Met dit soort transacties waren echter hooguit enkele tientallen miljoenen euro’s gemoeid.
Het is geen toeval dat Japan voorop loopt bij het opstarten van een duurzame beweging in de valutawereld. Japan is door een gebrek aan natuurlijke hulpbronnen namelijk zeer afhankelijk van de import van olie en aardgas.
Voorlopig heeft de de beoogde duurzame herinvestering van de valutareserves echter geen grote impact op de Japanse economie of de wisselkoers van de yen.
Die laatste wordt de komende weken voornamelijk bepaald door de ontwikkelingen rondom de verkiezingen, die net als de start van de klimaattop voor 31 oktober in de agenda staan.
Voorlopig ziet het ernaar uit dat de LDP-partij van de onlangs aangetreden minister president Fumio Kishida de meerderheid houdt in het Japanse Huis van Afgevaardigden. Dat zou een gunstige ontwikkeling zijn voor de matig groeiende economie en voor de yen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.